همانند سال گذشته، تعرفه واردات خودروهای برقی صفر درصد تعیین شده؛ اما واقعیت این است که اگر ارز مورد نیاز این محصولات تامین نشود، وارداتی هم انجام نخواهد گرفت. اکنون مدیران ارشد شرکتهای خودروساز اعلام کردهاند در بحث تامین ارز مشکلات جدی وجود دارد و همین موضوع سبب شده بسیاری از سفارشها نهایی نشوند. تمایل به ثبت سفارش وجود دارد؛ اما از آنجا که ارز تخصیص نیافته، عملا واردات خودرو برقی صورت نمیگیرد. وزارت صمت هم تا این لحظه عدد و رقم مشخصی در این زمینه اعلام نکرده و آنچه در سالهای گذشته در قالب تیراژ وعده داده شده بود، هیچکدام محقق نشدند و با واقعیت بازار فاصله زیادی دارند.
موضوع اصلی این است که این اسناد باید پیوست های اجرایی و عملیاتی داشته باشند. در مصوبه شورایاقتصاد، اعداد و تیراژهایی در مورد خودروهای برقی اعلام شده؛ اما مشخص نیست چطور باید بهاجرا برسند. برای مثال، طبق اظهارات گذشته شهرداری تهران، قرار بود اکنون بیش از ۲ هزار دستگاه اتوبوس برقی در خیابانهای تهران فعال باشند؛ این درحالی است که در تهران تنها حدود ۱۰۰ دستگاه اتوبوس برقی فعال است.
درخصوص خودروهای برقی نیز اعداد بسیار بزرگتری مانند ۵۰ هزار یا ۱۰۰ هزار دستگاه مطرح شد؛ اما واقعیت این است که امروز کمتر از ۵ هزار دستگاه خودرو برقی خالص در کشور وجود دارد.
عرضه خودروهای برقی به تاکسیرانی فقط توسط شرکت کرمانموتور انجام شد؛ اما تاکسیهای اعلامی شهرداری تهران تاکنون به این ناوگان تحویل داده نشده است. در کل کشور، ۸۲ ایستگاه شارژ عمومی فعال داریم که درمجموع ۲۲۱ دستگاه شارژر در آنها نصب شده است. درعین حال ایستگاههای شارژ نصبشده در حوزه ناوگانی که شامل اتوبوس و تاکسی میشود، به سه ایستگاه میرسد که شامل باغستان کرج، خیابان ۱۷ شهریور تهران و ایستگاهی در شهر اراک است.
از میان ۸۲ ایستگاه عمومی، ۷۹ ایستگاه غیرناوگانی هستند که توسط شرکتهایی مانند کرمانموتور، گروه بهمن و برخی شهرداریها راهاندازی شدند. توان شارژ این ایستگاهها از ۳۰ تا ۱۲۰ کیلووات متغیر است.
هزینه شارژ بسته بهزمان و میزان مصرف، متغیر است. در ساعات اوج مصرف، قیمت نهایی هر کیلووات-ساعت با احتساب هزینههای خدمات نرمافزاری، بیمه و مالیات بهحدود ۴ هزار و ۱۹۲ تومان میرسد.